Använda bilder på din sajt

För dig med nystartad sajt, eller för dig som aldrig reflekterad över bildanvändningen tidigare... denna artikel kommer att hjälpa er på vägen. Att använda bilder på sajten är inte så lätt som man kan tro. Det finns en hel del regler (en del osagda) som man ska förhålla sig till. 

Har du rättigheter till bilden?

När du hittar en bild som du vill använda, måste du undersöka om du har rätt till det. En fotograf har alltid upphovsrätt till sina bilder och om inget står utskrivet, är du skyldig att fråga upphovsrättsinnehavaren innan du använder bilden. Även om du länkar till fotografen eller berättar vem som äger bilder, måste fotografen ge godkännande innan bilden får användas i något syfte. Och även om du får godkännande betyder det inte att du får göra vad du vill med bilden. Du kanske bara får använda den en gång, i ett visst syfte. För att använda samma bild en gång till måste du betala en gång till. Bilder som du köpt eller fått låna av en fotograf får absolut inte manipuleras utan tillstånd: du får inte ens beskära bilden utan att fråga fotografen först. 

Därför är det viktigt att man inte fyller sin sajt med bilder från webben. Det går inte att använda bilderna som dyker upp i Googles sökresultat. Dock om det står att bilderna är gratis att använda i både privat och kommersiellt syfte, behöver du inte söka tillstånd. Du ska du bara vara säker på att sajten som lovar detta, faktiskt talar sanning. Gratisbilder som saknar upphovsrätt finns det gott om, men kvalitén brukar desto värre vara sämre. 

Använd dina egna bilder

För att undkomma en mängd svårigheter och snårigheter när det kommer till upphovsrätten är att ta sina egna bilder. Bloggare brukar exempelvis vara duktiga på att lägga upp bilder som de tar själv och som de får via pressutskick. När du själv tar bilder blir du upphovsrättsinnehavare och får göra vad du vill med bilderna.

Behöver företaget en stadig ström av bilder kan det vara bättre att ha egna fotografer än att köpa bilder utifrån. Du kontrollerar själv att det blir bra bilder och har närmare kontakt med fotograferna. Företagssajter som bloggar behöver mycket bilder för att bloggen ska bli intressant, och då gäller det att man har sitt eget team med fotografer som fyller upp bloggen med passande bilder. Fotograferna kan då vara på resande fot och fånga de bästa ögonblicken och skicka dem direkt till företaget. Eftersom de är anställda på företaget kan kontrakten regleras så att företaget har rätt att använda bilderna som de vill. Men en fotograf förlorar aldrig sin upphovsrätt till sitt verk och ska alltid nämnas i samband med att bilderna används.  

Du kan även köpa bilder

Behöver man inte bilder hela tiden, utan bara för att starta upp sajten, är det så klart onödigt att ha en stab med fotografer. Istället kan man vända sig till en bildbank och köpa sina bilder därifrån. Det är billigare än att gå till en känd fotograf och du får tusentals bilder att välja bland. Bildbanken kan dela upp bilderna beroende på användningsområde. Om du planerar på att använda en bild för att marknadsföra företaget får du betala mer. 

Använda dem på sajten

När du kommit fram till hur du ska skaffa dig bilderna, gäller det att använda dem rätt på sajten. Annars kan de stjälpa mer än att hjälpa. 

Bilderna är ett bra verktyg för att bryta upp en lång text och får den att kännas mer lättläst. Bilderna ska också höra samman med texten och därmed ge en fingervisning om vad texten kommer att handla om. Bilden ska inte säga exakt samma sak som texten, utan samspela med den. Ju intressantare bilder, desto större chans att besökaren stannar kvar och läser texten. 

Använd inte bilder bara för att fylla ut och göra sajten snyggare. Varje bild på sajten ska ha ett tydligt syfte, annars tar man bort den. Bilder på de anställda där de skapar ögonkontakt med besökaren är toppen, men det går lika bra att försöka förmedla känslor genom stilistiska och abstrakta bilder om detta passar företaget. Det är inte alltid som företaget arbetar inom ett område som ger klara motiv på bilderna (exmpelvis IT-företag som säljer programvaror). Man kan inte lägga in tio likadana bilder på boxen som programvaran kommer i, utan man får hitta andra typer av bilder som förmedlar ert budskap.