Starta en webbutik

Möjligheterna att sälja saker över nätet har länge varit uppenbara men på senare tid har det även blivit betydligt enklare att komma igång med detta i form av en helt egen webbutik. I denna artikel tittar vi lite närmare på vilka steg man behöver ta för att starta en butik på nätet.

Till att börja med kommer man ju behöva en domän att lägga sin butik på. Denna kommer man behöva köpa, och det är rekommenderat att man använder sig av en väletablerad försäljare med gott rykte. På så sätt får man inte bara den produkt man är ute efter till ett skäligt pris utan även bra support för domänhanteringen.

Efter detta kommer man behöva bygga upp sajten. Här finns det ett par olika vägar att gå:

  • Koda sajten själv
  • Bygga sajten med ett publiceringsverktyg
  • Anlita någon att göra designen

Ska man koda så måste man ju naturligtvis vara tillräckligt bra på detta för att kunna bygga upp en säker sajt som kan hantera försälningar. Att bygga sajten själv med ett publiceringsverktyg är ett alternativ som blir mer och mer genomförbart idag då funktinaliteten och användarvänligheten alltid går framåt. Det sista alternativet att anlita en webbdesigner kan kännas som det enklaste sättet, men då får man även mindre koll på hur en sajt egentligen fungerar.

Utöver detta kommer man även behöva ett verktyg för att sköta verksamheten. Detta kommer att vara det man dagligen arbetar med för att hantera allt från ordrar och betalningar till redovisning och statistik. Många plattformar kan köpas med eller utan många extra tillägg beroende på vilket behov man har. Man kan alltså mer eller mindre skräddarsy verktyget så man har precis det man behöver och inte mer. Visar det sig i framtiden att man är i behov av ytterligare funktioner kan man sedan alltid köpa till dessa.

När butiken väl är uppe är det bara att börja sälja!