Molntjänster och webbappar

Idag så behöver man aldrig vara utan en internetuppkoppling, i alla fall så länge man inte är mitt ute i skogen eller djupt i en tunnel. 

Tack vare detta så blir det allt vanligare att välja lösningar som baseras på just webben. Där mjukvaran inte främst körs på din dator utan istället på en server som i princip kan vara placerad var som helst på jorden.

Molntjänster och SaaS

När applikationer drivs och fungerar "i molnet" alltså på internet så brukar man kalla dessa för molntjänster. Om man sedan säljer vidare dessa till företag i form av en tjänst, alltså att man betalar för tillgång och drift av mjukvaran under en bestämd tid så kan man även kalla det för förkortningen SaaS, Software as a service. 

Microsoft har till exempel skapat en version av sitt office paket som kan köras direkt i webbläsaren. För företagsanvändare så kan man köpa den tjänsten för ungefär 40kr i månaden. 

Från individer till stora organisationer

Molntjänster är något som inte bara används av individer eller riktigt små företag. Även större organisationer så som kommuner eller stora företag använder sig av denna typ av tjänst.

Det finns nu ett otroligt utbud av SaaS-mjukvara som riktar sig till mycket specifika företag och målgrupper. Svenska MicroData har till exempel utvecklat ett bygglovsarkiv för att hantera bygglovshandlingar i en kommuns bygglovsenhet. 

Webbappar för mobilen

Det är inte bara på datorn molntjänster och webbappar fungerar bra, det går även att utveckla dem för mobiler och surfplattor. Dessa operativsystemen har dessutom speciella stöd för just webbappar. En webbapp kan till exempel få ta del av mobilens accelerometer, kamera, kontakter, fysiska position och mycket mycket mer, precis som en vanlig mobilapp. 

Exakt hur man kommer åt alla de funktioner som finns på de mobila enheterna varierar mellan operativsystemen men finns lätt att tillgå för både iOS och Android