Fixa bilderna till din sajt - Bra bildredigeringsprogram

Tidigare såldes program för bildredigering på diskett/cd-skivor till ibland avsevärda priser. När sedan webben slog igenom kom de första gratisprogrammen. Till en början mestadels primitiva och närmast oanvändbara, men idag finns det flera kostnadsfria alternativ som står sig väl mot betalprogrammen.

Adobe Photoshop. Om vi talar om bildredigering så tänker fortfarande många på klassikern Photoshop, ännu idag ett mycket professionellt verktyg, men det kostar också pengar.

Paintshop Pro: Ett prisvärt alternativ till Photoshop. PS Pro har funnits i många år och utvecklaren Corel har dessutom kompletterande produkter beroende på vad du vill göra. Företagets stabilitet och utvecklingsavdelning gör att det här är ett bra verktyg för dig som arbetar dagligen med bildbehandling.

Gratisprogram

Paint.NET Det här började som en ersättning för Windows Paint. Sedan dess har det utvecklats och innehåller nu en mängd funktioner. Programmet har ett bra gränssnitt och är enkelt att lära. Stöd finns för lager, filter och en hel del annat. Finns på svenska.

Picnik: Google har många bra gratis webbprogram och Picnik är inget undantag. Här gör du bildredigering online, med ett stort urval av typsnitt och olika filter för att trixa med dina bilder. Picnik är anpassat så att bilder kan tas direkt från Facebook, Flickr och Picasa. Ett av de mest kända bildredigeringsprogrammen online.

Andra populära applikationer är IrfanView, PhotoScape och GIMP. Alla bra alternativ, vad som passar dig avgör du enklast genom att prova dig fram - många program är gratis.