Bra tips om navigeringen på din sajt

Fem enkla tips för att din webbplats ska bli enkel att navigera:

    1.

Ha aldrig fler än sju menyval

    Om du har många menyval kommer det att skapa förvirring och tvinga besökarna att ägna mer tid åt att gå igenom menyerna än att läsa på sajten. Vi gillar alla att kunna röra oss snabbt på webben och ser vi en meny med 8-10 menyer är det för mycket för att vi ska kunna göra en snabb överblick av webbplatsen.
    2.

Använd beskrivande rubriker i menyn

    En för kort rubrik kan göra att den misstolkas, lägg därför till något eller några ord så att meningen blir helt glasklar. “Personal” kan betyda både “Anställda” och “Personalavdelning”. Om du istället skriver ”Möt vår personal” så vet man direkt var länken går. Det här ger dessutom bättre sökresultat på Google och de andra sökmotorerna.
    3.

Högst tre klick till informationen

    Det här är en av de viktiga grundreglerna i webbdesign - Gör dina menyer och länkar så att det aldrig behövs mer än tre klick för att hitta den information du söker.
    4.

Din logga ska alltid vara en länk till startsidan

    Det här är ett vanligt fel: det är fortfarande många som bara lägger in sitt företags logotyp som en bild på sajten. Idag har det blivit en konvention att bilden också ska vara en länk, dvs ett klick på loggan tar dig tillbaka sajtens startsida.
    5.

Undvik rullgardinsmenyer

   Rullgardinsmenyer kan finnas dolda lite var som helst på en sida. Besökare måste därför flytta musen till rätt ställe för att se hela listan. Men hur kan du vara säker på att användarna hittar dit?