Bli inspirerad av kända sajter för din design

Hur gör jag för att välja rätt utseende på min sajt?

Det finns naturligtvis de beprövade traditionella sätten, att:

  • studera olika läroböcker
  • gå kurser
  • fråga arbetskamrater eller kunniga vänner och/eller
  • besöka sidor som ger råd och tips om webbdesign

Men dessutom finns det en annan värdefull källa som inte alla av oss tänker på, men kanske ändå använder undermedvetet:

Att lära av mästarna

Studera och ta till dig hur de bästa sidorna är upplagda: layout, typsnitt, länkar, logisk uppbyggnad och vad övrigt som du ser ger en god webbdesign. Och hur hittar jag de sajterna? Dels är det förstås välrenommerade webbyråer och online-sajter, dels de stora tidningarna och företagen: deras sajter är en så viktig del i marknadsföringen att det är få som inte är professionellt utformade.

Här är exempel på sidor med god design:

www.dn.se - Dagens Nyheters sida är som synes inte så nyskapande, men den fyller sin funktion: En snabb överblick av nyheterna, det mesta kan nås via startsidan och återkommande besökare finner en hemvan och lättnavigerad sida.

www.addcream.se - Webbyrå som representerar en helt annan syn på design. Här är istället det konstnärliga uttrycket det viktiga, naturligtvis för att visa det senaste i hur man bygger en sajt. Visst är det vackert för ögat, men hur många av oss hittar den lilla fyrkanten med menyn uppe till höger?

...och en sida med inte lika god design

Men det finns såklart exempel på kända sajter som misslyckats totalt. Titta t ex på Norges största tidning - det är som att kastas tillbaka till de första trevande internet-försöken på 1990-talet: www.vg.no