Att skapa en bra startsida

När man besöker en webbplats kommer man oftast till startsidan först, vilket betyder att det är webbplatsens bästa chans att göra ett bra intryck. Så vad ska man tänka på när man designar sin startsida? En hel del faktiskt.

Innan man tänker på något annan måste man fundera vilken layout man vill använda. Det finns många exempel på funkionella och estetiskt tilltalande layouter, men många av dem har element gemensamma och följer vissa principer. En bra layout betyder att besökare snabbt kan identifiera vad som är var på webbplatsen och inte bli överväldigad av all information som ibland måste presenteras på förstasidan av en webbplats.

Nästa sak man bör tänka på är att startsidan måste kunna förmedla vad sajten handlar om, och inte bara genom att skriva detta i klartext i en "om denna sajt"-sektion. Detta är något man kan göra med ett par olika designval, men det snabbaste sättet att visa detta är mest troligt genom bilder. Tar man sig in på denna sajt till exempel kommer man snabbt kunna säga att det är en casinorelaterad sajt, även om man inte ens skummar igenom texten, bilderna gör det ganska klart och tydligt vad sajten handlar om. 

Dock så kan man inte alltid möjligheten att använda bilder som förmedlar denna information snabbt och enkelt, det kan vara för att ens sajt handlar om väldigt många olika saker eller bara för att det inte är lätt att hitta bra bilder som ger denna effekt. Vid dessa tillfället är det bäst att förlita sig på något som ett tydligt menysystem, för sajter med bred fokus, eller en typ av "slogan" under sajtens logga som snabbt kan sammanfatta vad sajten innehåller.

Slutligen måste man tänka på vad som är viktigast för en själv att berätta för sina besökare. Detta kan vara allt från ens kontaktsida om man bygger upp en webbplats för sitt företag, till de senaste inläggen om man endast driver en enkel blogg. Men vad det än är ska man se till att det passar in i layouten, det kan ju gärna få stå ut något om man tycker det är viktigt, men det måste göra det på ett naturligt sätt.