Är din sajt användarvänlig?

Många av oss lägger ner stor tid och möda för att skapa en snygg grunddesign, skapa en eller flera snygga logotyper/loggor och texter som är vetenskapligt korrekta och verifierade.

Men hur är det med det viktigaste - går din sida att använda? Den felande länken. Är länkarna lätta att hitta och går de dit de säger?

Finns den information som hör ihop på samma sida? tex adress, telefon, mail och andra kontaktuppgifter.

Hitta information. Om inte länken finns på första sidan: kan jag med hjälp av en logisk struktur, en sajtkarta och/eller sökfunktion snabbt hitta det jag söker?

Bilder. Är de relevanta och bidrar till förståelsen?

Tänk tidning. Rubriker som intresserar, en kort ingress, ett bra språk utan onödigt fikonspråk och kanske en kort summering.

Hastigheten. Går din sida snabbt att ladda? Trafiken på internet blir bara större och större och ingen orkar längre vänta på en sida som tar lång tid att ladda. Ifall din sida tar mer än fem sekunder finns risken att många ger upp och går till något annat ställe.

Färger. Undvik starka färger. Rött, gult, neongrönt och chockrosa är kanske kul i några sekunder, men använd lugn och harmonisk färgsättning om du vill få besökaren att stanna.

Slutligen - Testa sajten på riktiga användare. Du själv är ALDRIG en representativ användare. Försök få kommentarer från kunder, vänner, kollegor eller t o m familjemedlemmar. Be om t ex tre bra saker och tre saker de vill ändra.